Kuerlinkat

Kirkasvetinen Kuerjoki sijaitsee maailman parhaimmassa kunnassa eli tietenkin Kolarissa, tarkemmin sanottuna Hannukaisen ja Äkäslompolon välimaastossa. Noin puolen kilometrin päässä siitä kohdasta, kun Kuerjoki yhtyy Äkäsjokeen, on jokeen muodostunut rotkon uumeniin kaksi putousta, ylempi ja alempi linkka.

Paikan nimi juontuu saamenkielisestä nimestä Kouderlinkka, joka tarkoittaa taimenputousta. Kuten koskien nimitys paljastaa, on Kuerlinkoilla pyydetty meritaimenta perinteisellä konttitekniikalla. Kalastuksen lisäksi jokea on aikoinaan hyödynnetty myös tukinuitossa.

Kuerlinkkojen liepeiltä on löydetty merkkejä kivikautisesta asutuksesta. On arveltu, että Kuerlinkkojen likellä sijaitsevassa kalliossa olisi kalliomaalauksia, mutta varmuutta maalausten iästä ei ole. Kuerlinkkojen ja Kuerjokivarren alue on siis sekä maisemallisesti että historiallisesti varsin arvokas. 

Kosket ovat suhteellisen pienet ja vaatimattomat, mutta suurella voimalla valkoisina vyöryvinä ne ovat näkemisen arvoisia. Kosket ovat kätkeytyneinä mäntymetsän ja karun kivisen maaston uumeniin. Varsinaisia seitoja ei Kuerlinkkojen läheisyydessä käsittääkseni ole todettu olevan, mutta valtavia kiviröykkiöitä ja kallioista maisemaa katsellessa ei voi välttyä ajatukselta, että alue on ollut ennen muinoin alueella liikkuneille varsin pyhä. Koska olen täältä päin kotoisin, olen käynyt muutamaan otteeseen Kuerlinkoilla (kunhan havillinen auto on löytynyt alle), ja aina alueen kauneus menee luihin ja ytimiin.

On syytä huomioida, että Kuerlinkoille ei johda opastettua reittiä tai edes hyväkuntoista tietä. Kuerlinkoille pääsee kulkemalla jonkin matkaa Aavahelukantietä, mutta virallista parkkipaikkaa ei alueella ole. Kävelyä tulee muutaman sadan metrin verran.

Veli käski siskoaan poseeraamaan, ja tässä on lopputulos. Minussa on selvästi ainesta huippumalliksi. Tai puupökkelöksi ainakin!

Jos Kuerlinkoilla piipahdus on suunnitelmissa, en voi painottaa tarpeeksi luonnon kunnioittamisen ja järkevästi liikkumisen merkitystä. Suojakaiteita ei ole jokea mukailevilla kapeilla kinttupoluillla, ja luonto on näissä maisemissa mittaamattoman korvaamaton.

Vedän luonnollisesti tässä täysin kotia päin, mutta Kuerlinkat eivät ole vain nähtävyys, joten muistathan kunnioittaa luontoa ja historiallisesti merkittävää paikkaa. Pidäthän esimerkiksi aina koiran kytkettynä. Poronhoitoalueella tulisi muutenkin kaikki muut kuin työtä tekevät porokoirat pitää ehdottomasti kiinni (terveisin poromiehen tyär). Poronhoito on edelleen tärkeä elinkeino monelle perheelle, ja retkeillessä tulisi aina ottaa huomioon paikallisen kulttuurin kunnioittaminen.

Mahtipontisempia ja suurempia putouksia on maailma tulvillaan, mutta minulle Kuerlinkat ovat aina yhtä rakkaat. Täällä ovat esivanhempani liikkuneet, ja se saa yhen lapinjuntin hiljaiseksi. Pidetään tämä paikka yhtä kauniina kuin se nyt on.

Lisää Kuerlinkoista täältä.

Yksi vastaus artikkeliin “Kuerlinkat”

  1. Hienonnäköiseet putoukset. Ei putouksen tarvitse mielestäni olla (välttämättä) olla mahtipontinen tai massiivinen ollakseen upea. Hienoa, että jaksat taas korostaa luonnon kunnioittamisen tärkeyttä. Taas tänä kesänä sitä on törnmännyt aivan uskomattomaan välinpitämättömyyteen, joskin tällä kertaa (onneksi?) lähinnä ulkomailla.

Jätä kommentti

Create a website or blog at WordPress.com